Telefonlarınızı Neden Ortak Kullanım Alanlarında Şarj Etmemelisiniz? Sebebini Öğrenince Şarj Aletinizi Yanınızda Taşıyacaksınız!

Posted by

Havaalanı, otel veya alışveriş merkezlerinde bulunan ortak kullanım şarj yerleri oldukça cazip görünebilir. Fakat bu yerlerde telefonunuzu şarj etmenin ciddi riskleri olabilir.

Bu riskin arkasındaki neden ise oldukça ürkütücü: “Juice Jacking.”

Peki nedir bu Juice Jacking?

Juice Jacking, hackerların kamuya açık USB portlarını kullanarak cihazınıza kötü amaçlı yazılım ve izleme yazılımı yükleyebildiği bir tekniktir.

Yazılımlar, telefonunuzun içeriğine erişim sağlayarak şifrelerinizi çalabilir ve kimlik hırsızlığı yapabilirler. Hatta banka hesaplarınızdan para transferi gerçekleştirebilir veya bilgilerinizi Dark Web’de satabilirler.

Federal Communications Commission’a göre suçlular, kötü amaçlı yazılımları doğrudan kamuya açık USB şarj istasyonlarına yükleyebilirler. Yani herhangi bir USB portunun tehlikeye atılmadığından emin olmanın bir yolu yok.

Suçluların özellikle belirli şarj portlarını hedef almalarını gerektirmez. Sadece telefonunuzu havaalanı, otel veya alışveriş merkezindeki bir USB porta takmanız yeterli olabilir.

USB-A kabloları, iki güç aktarım pini ve iki veri aktarım pini olmak üzere dört pine sahiptir.

Bu da telefonunuzu USB portuna bağladığınızda verilerinizi doğrudan bir cihaza aktarma olasılığına neden olur. Yeni cihazların USB-C üzerinden şarj edilmesini öneren uzmanlar bile, cihazların Juice Jacking saldırılarına karşı tamamen güvenli olmadığını belirtiyor.

Android ve iOS cihazlarındaki yazılım mühendisleri, kullanıcı verilerinin çalınmasını veya kötü amaçlı yazılım yüklenmesini önlemek için bazı adımlar attı ancak sürekli olarak ortaya çıkan yeni ve bilinmeyen güvenlik açıkları, telefonunuzu en son güvenlik yamalarıyla güncel tutmanın bile her zaman yeterli olmayabileceğini gösteriyor.

Kaynaklar: Popular Science, EL PAIS

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir